Beelden & verhalen
Verbindende communicatie maakt mensen bewust en zet ze in beweging.
En eens het begint te stromen, dan houdt het niet meer op!
Gedeelde verantwoordelijkheid
Hoe het ooit begon...
In 2014 zien Marijke D’Herde, op dat moment begeleidster van de Joker-groepsreis Rwanda-Oeganda, en Moses Sanyu, één van de chauffeurs/gidsen, elkaar voor het eerst. Die eerste ontmoeting gooit hun hele leven door elkaar.
Een klik en dezelfde ambitie zijn het begin van een eerste gezamenlijk project: community based tourism in Oeganda. Anders gezegd: reizigers die in nauw contact komen met een plaatselijke gemeenschap en zo het échte leven in een land met een zwaar oorlogsverleden mogen ervaren.
https://www.joker.be/nl/reisblog/hoe-gids-moses-reizigers-het-echte-leven-oeganda-laat-ontdekken
​
Verbinding
Verbindende communicatie in Oeganda
Ritah, 20 jaar: “Toen ik op maandag naar school ging, verwachtte ik een gewone dag. Toen zag ik een witte mevrouw met giraffenoren op haar hoofd. Ik volgde de training in de school gedurende vier dagen. Vanaf de eerste dag voelde ik me welkom en geliefd. Toen ik ‘s avond weer thuis was, miste ik de woorden die Marijke gebruikte. Ik kan het bijna niet geloven hoe het voelt om helemaal jezelf te mogen zijn, zonder angst voor straf of verwijten. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Ik begrijp nu dat ik ook behoeften heb en dus rechten!”
Lees hoe de deelnemers en zijzelf deze bijzondere ervaring beleefden.
​
https://karavaan.be/karavaanmagazine/detail/verbindende-communicatie-in-oeganda
Storytelling
“We started working in the most beautiful classroom in the world. Only a few cows, goats and colorful children making a sound in the quiet valley. Their curious eyes prickling the back of our necks.
We learned more in one day than we could have ever imagined. We learned until our heads were filled to the brim and our hearts were overflowing. We learned we all have a story. A story worth telling…”
Woordkunstenaar Hannelore Akkermans reisde mee met Akiiki en schreef haar ervaring neer.
​
https://www.walk-your-talk.be/blog/akiiki-kara-tunga-connecting-communication/
​
Eco-denken
Kara-Tunga is een sociale onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van toerisme in Karamoja, gericht op het verbeteren van het levensonderhoud van de gemeenschap, het beschermen van de natuur en het behoud van cultureel erfgoed.
Kara-Tunga hecht veel waarde aan transparantie, autonomie, verantwoordelijkheid en integriteit.
Samen met Akiiki bouwen we aan de capaciteit van de organisatie om te veranderen van een hiërarchische top-down structuur naar een sociocratische structuur.
Akiiki en Kara-Tunga werken sinds 2017 samen en zijn er trots op om in het land te pionieren met verbindende communicatie en sociocratie.
​
https://www.kara-tunga.com/impact/peace/
​
Leiderschap
Jezelf neerzetten. In lijn met wie je bent. Jouw unieke verhaal vertellen. Proberen. Durven. Vallen. Om daarna weer op te staan. Het gaat allemaal niet zonder slag of stoot.
​
Met Akiiki gaat Marijke aan het stuur zitten om de verandering te leiden die nodig is.
​
Raf Stevens begeleidde Marijke in het vinden van haar authentieke stem en het vertellen van haar verhaal. Het is ook de stap van persoonlijk leiderschap richting dienend leiderschap. De stap om in het licht te gaan staan, je plek te nemen en het verhaal van ‘onze weg vooruit’ te vertellen.
Luister naar de podcast.
​
https://soundcloud.com/storyclub/marijke-dherde-in-de-grot-van-raf
​
Gelijkwaardigheid
Wat betekent het om aan Fair Trade te doen op reis?
De samenwerking tussen Akiiki en haar partners in Uganda wordt uitgekozen in het kader van eerlijk toerisme. Het inkomen gaat immers rechtstreeks naar de gemeenschap.
​
Fair Trade Reporter, Roselien De Nijs toont in de week van de Fair Trade haar reportage die ze ter plekke inblikte.
​
​
https://karavaan.be/pakkende-projecten-in-het-zuiden
​
Embodiment
Isaac Ejopu uit Karamoja, drukt zichzelf graag uit via muziek.
Hij is dagelijks bezig met verbindende communicatie en hij zal degene zijn die met Akiiki materiaal zal ontwikkelen voor de Afrikaanse markt. Uiteraard met minder woord en meer beeld, minder hoofd en meer lichaam, minder theorie en meer praktijk.
Hij schreef een lied over gevoelens. Zet je even neer en luister mee. Het neemt je meteen mee hoe voelt als je in zijn schoenen staat.
​
​
Rituelen
Empaako tradition
Akiiki is niet zomaar een naam. Het maakt deel uit van Empaako, een ritueel naamgevingssysteem dat traditioneel wordt toegepast door de Batooro, Banyoro, Batuku, Batagwenda en Banyabindi, waarbij kinderen en bezoekers van buitenaf, een van de twaalf namen krijgen die door de gemeenschappen worden gedeeld, naast hun voor- en familienamen.
​
Iemand aanspreken met haar of zijn Empaako-naam is een positieve bevestiging van sociale banden. Het kan worden gebruikt als een groet of een verklaring van genegenheid, respect, eer of liefde. Het gebruik van Empaako kan spanning of woede verminderen en geeft een sterke boodschap over sociale identiteit en eenheid, vrede en verzoening.
Het ritueel werd erkend als Unesco werelderfgoed.
​
​
Co-creatie
In het westen van Oeganda gebruiken meer dan 200 vrouwen, de Rubona Basket Weavers Association, om via de verkoop van hun manden uit natuurlijk geverfde raffia, hun inkomen te verhogen.
De coördinator, Kellen Kenganzi, maakt deel uit van het Akiiki team.
De vrouwen verdiepen zich stap voor stap in wat verbindende communicatie kan betekenen in het samenwerken en het opvoeden van hun kinderen.
Akiiki zoekt een afzetmarkt voor hun prachtige manden in België.
​
​
Visualisatie
Akiiki werkt rond verbindende communicatie binnen Minor Ndako, een organisatie die minderjarige vluchtelingen ondersteunt en begeleidt. Marijke ging een heel traject met een bonte interculturele groep jonge mensen, verschillend van achtergrond, van geschiedenis, van levenservaringen, van cultuur, van land van oorsprong. Via rollenspelen en oefeningen gaan ze op een heel natuurlijke en speelse wijze de diepte in.
Tijdens een terugkommoment werd Anje Claeys, een ‘visual harvester’, uitgenodigd die de workshop op een heel eigen manier beleefde en vastlegde.
Op vakkundige wijze tekent ze boodschappen op. Heel visueel, razendsnel, beknopt. Meteen recht naar de essentie. Lees hier hoe ze de dag ervaren heeft.
​
https://www.linkedin.com/pulse/over-verschillen-heen-anje-claeys/
Toekomst
Marijke D'Herde is één van de partners die zich de komende 2 jaar zal inzetten binnen het ESF project Make It Happen.
Doel is om twintigers zelfzekerder te maken door bij hen die vaardigheden aan te scherpen die vandaag voor het bedrijfsleven, de samenleving, en ook henzelf noodzakelijk zijn in het kader van een positieve groei.
​
Vanuit een groot hart voor jongeren én duurzaamheid zet Akiiki haar schouders onder dit project door haar ervaring in verbindende communicatie ter beschikking te stellen.
​
https://www.joker.be/nl/make-it-happen
​
Liefde
"Niet alleen is het een
verbluffend mooi land in de natuur
maar tegelijk is het ook een krachtplek
die me als vanzelf
in een diepe staat van zijn bracht.
Vanuit deze intense verbinding met mezelf maakte ik als vanzelf
hartsverbinding met anderen.”
Akiiki neemt meermaals per jaar mensen,
die van verbinding hun beroep maakten,
mee naar Uganda,
om hun expertise te delen
met lokale partners.
Lees hier het verhaal van Ilse Verbeke.
​
Mogelijkheden
‘Als je het kan dromen,
dan ben je al halfweg’.
Acht maanden per jaar
werkt Marijke D’Herde keihard
om de rest van haar tijd
in Oeganda door te brengen.
Als alleenstaande mama van drie
met een job in de sociale sector
moest Marijke jarenlang krabben
om rond te komen.
Sinds ze zes jaar geleden
de switch maakte
naar de wereld als zelfstandige,
heeft ze, door slim én keihard te werken,
veel méér financiële ademruimte
én tijd voor haar eigen project
in Oeganda.
​
Lees hier het artikel uit de krant: